Aquesta és una entrevista a la Dolores González, la meva àvia materna. Nascuda el 17 de gener de 1932 es va criar a Màlaga i als 25 anys va mudar-se a Catalunya amb la seva germana. Actualment té 90 anys i al llarg de la seva vida ha viscut gran part de la tercera i quarta revolució industrial.

En aquesta entrevista, li he fet un seguit de preguntes relacionades amb la seva infantesa i juventud, els transports d’aquella època, el comfort a la llar i les telecomunicacions entre altres, per així treballar l’impacte que han tingut aquestes revolucions i quins canvis van o han produït en la seva vida cotidiana.

Entrevista en format audio a Dolores González el passat 12 de març de 2022.

La Dolores, com he mencionat, va nèixer l’any 1932. Va passar la seva infancia a Humilladero, vivint en una casa més aviat petita amb la seva mare, la seva germana i la seva tieta. No hi havia aigua corrent, pel que la cuina i el bany estaven a fora el pati. Per banyar-se, utilitzaven cubells amb aigua que escalfaven amb un fogonet i per mantenir la casa calenta i cuinar anaven a buscar llenya i carbó per encendre la xemeneia i els fogons.

Als 5 anys aproximadament va començar a anar a l’escola, aleshores no era necessàri portar uniforme, pel que solia anar amb vestit i sabates de goma. Al centre només hi havia una professora, la ‘Doña Ana’, segons ella, una dona molt amable i bona. No tenia gairebe joguines, amb les seves amigues jugaven amb alguna pilota de llana i algun ninot.

De menjar no hi havia gaire varietat per aixi dir-ho, solien anar de tant en tant ella i altres nenes a comprar algun brioix , pans de blat de moro i pans d’ordi. Per els dies festius, solien menjar carn com pollastre, conill i porc.

Durant la seva adolescencia va començar a treballar de mainadera. Cuidava nens i ajudava en les feines d’una casa a canvi d’allotjament, menjar i una paga de 30 pessetes mensuals. La dona de la casa, li va ensenyar a cosir i a brodar a màquina.

Sent ja una mica més gran es va mudar a Catalunya, on va conèixer la seva primera parella, en José. Més tard va començar a treballar en una fàbrica tèxtil i va conèixer en Julian, el seu futur marit. L’any 1964 van tenir una filla.

Dolores Gonzàlez i Julian Monreal.
Font personal família Gonzàlez Alarcon. 1970. Data de visualització 5 de març de 2022.

En les decades seguents, van poder comprar la primera televisió, el primer cotxe i el primer tocadiscs de segona mà.

El primer cotxe.
Font personal família Gonzàlez Alarcon. Data de visualització 5 de març de 2022.